
Jag älskar får
Vår gård finns i Dalsland, där vi föder upp struts, lamm, får, utegrisar och håller höns. Vi vill ha nära kontakt med dig som kund. Så du vet vart ditt kött och dina ägg kommer ifrån! Lär känna din mat, få följa livet på gården, se hur djuren har det. Mat med identitet.
Strutsarna
Sedan 2012 har det funnits struts i vår ägo. Det började med att jag i några år bodde i Dalarna. När man är ny på ett område/ ort åker man ofta runt och kollar in lokala sevärdheter o resemål. Genom en Receptkalender jag fått i julklapp så hittade jag och min sambo att det fanns en strutsgård i Borlänge. Nyfikna åkte vi dit. Vi fastnade direkt för dessa charmiga, nyfikna och udda djur. Och på plats i Sahlin Struts gårdsbutik köpte vi med oss färdigmarinerad Strutsfilé. Denna lyckades vi tillaga perfekt och vi var helt betagna: ”kan kött vara så här gott?”
Sedan dess har vi haft strutsar här på gården, i varierande mängd. Vi har både haft avelsgrupper, fått ägg, kläckt strutskycklingar mm. Men nu för tiden (2024) köper vi in daggamla strutskycklingar från antingen Sahlins Struts eller Falbygdens Struts (Från Micke känd från Bonde Söker Fru, 2023 ;))
Vi har runt 20-40 årsstruts på gården. Från att de är tillräckligt stora går de i lösdrift med daglig utevistelse i hägn, i en naturlig flock. De får fri tillgång på mat o vatten. De får gå in och ut som de vill i hägnet, så länge det inte är orkanvind, snöstorm eller ishalka då brukar stänga in dem för deras eget bästa. Som nykläckta bor de i vårt kycklingstall med golvvärme och när de är några veckor flyttar de till ladugården och går på halmbädd. Strutsarna äter gräs, ensilage, sten, mineral, pelletts och spannmål från vår gård.
Lammen
Det började 2014 med några korsningsfår från en arbetskompis. Efter det första året var jag fast. Får och lamm kändes verkligen som MITT djurslag.
Jag blev kär i rasen Dorper genom reportage i Land-tidningen. Satte mig på kö att få köpa några exklusiva avelsdjur. Tog något år. Sålde av de fåren jag köpt av grannen och skaffade får med härstamning samt med i MV3-programmet.
På den vägen är det! Med djur och får utvecklas man för varje år! Det är lätt att följa upp resultat och generationerna går snabbt (om man jämför med struts och nöt) Du kan se positiva avelsframsteg fort.
På vår gård finns främst olika korsningar mellan köttrasfår som dorper, texel, dorset mf. Detta bidrar till en mild lammsmak (mot tex lantraser som gotland, finull och värmlandsfår mf) och rejäla välutvecklade kroppar med vikt. Vi vill leverera bra kvalitet. Det jobbet börjar redan i aveln och följs under dräktighet, första nyfödda tiden, uppväxten och slaktmognaden.
Just nu (2024) har vi 125 tackor samt lite baggar, de som blir pappor åt lammen. Vår lamning är i nov/dec samt ungtackorna som lammar i april/maj. Det gör att vår lammproduktion är utspridd över året och vi kan erbjuda kött även andra tider än traditionellt att endast ha höstslakt.
Våra får och lamm äter ensilage (gräs vi odlar på gården) spannmål från gården, mineral o salt. Om vi behöver komplettera med koncentrat eller pellets köper vi alltid från svenskproducerade tillverkare med svenska råvaror. Under mars/april till okt/nov går fåren ute på bete på ängar och hagar runt vår gård.
Får
Vi säljer även fårkött, både som detaljer och korv i butiken, men även som helfall till restaurang. Vi tycker att man ska äta mer fårkött / Tacka-kött i Sverige! Det är en fin resurs som man knappt får betalt för som producent! Tacka är ett får som har fått lamm, minst en gång eller ibland kanske upp till åtta gånger. Alltså ett får som producerat lamm. Tacka/ fårkött liknar lammkött men har mer fett, mer smak och påminner mer om nötkött i karaktären. Lammkött är mycket mört alla deltajer, fårkött har variation, filé är mört men tex stek behövs långkokas. Vi tycker att även tackornas kött ska ätas och tas tillvara. Vi har sålt detta kött i vår regi i flera år och speciellt fårfärsen har fått många nya kunder!
Utegrisar
Grislivet på vår gård är en konstrast till grisarna i en storskalig produktion. De går ute o bökar hela sommaren/ o har ett fint fritt grisliv. Naturligt i flock o stora fria ytor. En hus att sova i/ gömma sig för solen. Jord/lera att bada i. En flock med grisar att leva med så de får använda sina sociala instinkter. Lugn och stilla utfodring utan nämnbar stress. Eftersom de är en liten flock på under 20 individer har vi personlig kontakt med dem dagligen.
Vi hämtar oftast våra grisar maj/juni, dessa grisar är födda på en gård utanför Mellerud, där jag Sarah, brukar jobba lite extra ibland. Dessa små grisar har jag alltså följt en bra bit på deras livsresa redan innan de flyttade hit till oss på Glumserud gård.
Grönbeteshöns
Våra frigående höns går ute som grönbeteshöns under varmare delen av året. (April-nov) De har en hönsvagn de går in i under natten, där de sitter på pinnar och har reden att lägga äggen i. Under dagen är de ute och lever ett härligt hönsliv i sin stora gräshage. När det behövs flyttar vi vagnen och hagen för att de ska få nytt bete. Vi har ca 150 st höns nu i två grupper. De äter svenskt värpfoder från Lantmännen och en massa grönt gräs. Vilket syns för ägg-gulorna blir härligt gyllengula! (Ej fiskmjöl i vårt foder) Under vintern går de inomhus med väl tilltagna ytor, daglig stimuli och lugnt och skönt. Våra höns har ett fritt och härligt liv på vår gård. Ett alternativ om du vill äta schysst producerade ägg istället för storskaligt producerade hönsägg.
Bra kött tar engagemang och tid
Mitt mål är att kärleksfullt och medvetet föda upp djur av bra kvalitet och fina kroppar, utfodrade med gräs och spannmål/grödor från vår gård. Vi vill både ha glada djur, fint kvalité på köttet och nöjda kunder. För oss går kärleken till djuren hela vägen, från födseln, till ett litet lokalt slakteri med bra djurhållning o fint hanterat kött, hela vägen till den nöjda kunden med köttet på sin tallrik.
Att både kunna leverera prima kött till slakteriet, men även direkt till privata kunder och till restauranger. Man kan som privatperson både boka hela/halva lamm av oss, samt även andra köttsorter och detaljer genom vår gårdsbutik.
Djuren är både min hobby, mitt jobb och min livsstil.
Följ oss genom Dalslandsstruts på instagram för mer dagliga uppdateringar om vårt liv på gården.






















